Kolajen Hangi Besinlerde Bulunur?

kolajen

Kolajen Nedir?

 

İnsan bedeninde en çok sayıda bulunan bir protein çeşididir kolajen. Yaşamın temel yapı taşlarından biridir ve tutkal anlamına gelen Yunanca “kolla” kelimesinden türemiştir. Tutkala benzetilmesinin sebebi ise yapıları bir arada tutma özelliğinden gelir. En başlı görevi cildi güçlü, dayanıklı ve sıkı tutmaktır. Bu sebeple genç görünmeyle de ilişkisi vardır. Vücutta bol bulunan bu protein sadece ciltte değil kemik, tırnak, göz, diş, saç ve eklemlerde de görev yapar. 

 

Kolajenin Faydaları Nelerdir?

 

Yapıları bir arada tutarak güçlü bir görünüm sunan kolajenin birçok faydası bulunuyor. Birden fazla çeşidi olan kolajenin her bir tipi farklı noktaları güçlendiriyor. 

 

Kolajenin faydalarını listelemek gerekirse sırasıyla;

-Saçları besler,

-Yara bere gibi iyileşme süreçlerini hızlandırır,

-Cinsel gücü destekler,

-Cildi güzelleştirir,

-Cildin yaşlanmasını engeller,

-Var olan kırışıklıkları azaltır,

-Vücudu sıkılaştırır.

 

kolajen nedir, kolajen hangi besinlerde bulunur

 

Kolajen Tipleri Nelerdir?

 

Bu protein çeşidini merak eden herkes araştırmaya başladığında karşılarına kolajen tipleri çıkıyor. Bu tiplerin her biri farklı bir faydayla ifade ediliyor. 

 

Tip 1 Kolajen 

 

Tip 1 Kolajen çeşidi dokuları bir arada tutma görevini üstlenir. Bağlarda, organlarda, tendonlarda ve cilt dokusunda bulunur. Bedenin kolay iyileşmesini sağlar ve dışarıdan takviye olarak alındığında bu noktalarda süreci destekler. 

 

Tip 2 Kolajen

 

Eklem ağrısı gibi bağlarda bulunan ağrı ya da deformasyonların tedavisinde tip 2 kolajen kullanılır. 

 

Tip 3 Kolajen

 

Cildin sıkılığını korumak için kullanılan kolajendir. Kalp, kan damarları gibi kas yapılarını güçlendirir. Damarlarla esneklik kazandırarak cildi korur. 

 

Kolajenin Cilde Faydası Nelerdir?

 

Kolajen cilt yapısında bol miktarda bulunur. Yaş ilerledikçe, ani kilo kayıpları yaşandığında, üzüntü, stres ve çevre kirliliğinden kaynaklanan kolajen kayıpları yaşanır. Cilt bu kayıplar sonucunda esnekliğini kaybeder ve hasar görmeye başlar. Bu durum zamanla görünür hale gelir. Dışarıdan alınan kolajen takviyeleriyle cilt esnekliği artar ve nem dengesi düzelir. Bu durumda cildin olduğundan daha genç görünmesini sağlar.

 

Bu proteinin bolluğunun iyi geldiği başka bir cilt sorunu ise selülitler. Kolajen takviyesi alarak özellikle kalça ve bacaklarda bulunan dalgalı görüntü giderilebiliyor. 

 

Kolajen Üretimini Nasıl Artırabiliriz?

 

Uyku düzensizliğinden dengesiz beslenmeye kadar birçok faktör cildin yaşlanmasını destekler. Bu süreçte vücutta kolajen azalır. Tekrar çoğaltmak için ise beslenme şekline dikkat edilebilir. Kolajen açısından zengin gıdalar menüye eklenebilir. Güneşten korunmak ise bir diğer başlık olarak verilebilir. Hyaluronik asit takviyesi ciltteki kolajen miktarının çoğalmasına yardımcı olur. C Vitamini takviyesi alınması yine kolajen üretimini destekleyen başlıklar arasında yer alır. Farklı formlarda geliştirilen kolajen içerikli ürünler belli periyotlarda kür gibi alınabilir. Ürünlere ulaşıp incelemek için farmaucuz.com adresinin vitamin&sağlık kategorisine göz atabilirsiniz. 

 

Kolajen Hangi Besinlerde Bulunur?

 

Kolajen desteği araştıran kişilerin karşısına bazı besin listeleri çıkabilir. Vücutta kolajen üretimini destekleyen birçok besin kaynağı bulunur. Bunları sıralamak gerekirse; kemik suyu, koyu yeşil yapraklı sebzeler, kırmızı meyveler, süt ürünleri, süt, sakatat çeşitleri, yumurta beyazı, kabuklu deniz ürünleri, balık, tavuk, fasulye, avokado, barbunya, soya ürünleri ve tropikal meyvelerde kolajen bakımından zengin ürünlerdir. 

 

Kolajen Kaybına Yol Açan Faktörler Neler?

 

Vücudun doğal yapısında bulunan ve kendi kendine ürettiği kolajen yaş ilerledikçe azalmaya ve yetersiz hale gelmeye başlar. Bu yaşlanma bedende en hızlı ciltte gözüküyor. Bunun dışında eklem ağrıları, saçta ve tırnakta yıpranma/güçsüzlük, çabuk yorulma, kas kütlesinde azalma, romatizmal hastalıklar ve yaraların daha geç iyileşmesi gibi başlıklarda sıralanabilir. 

 

Yaşın ilerlemesi dışında zararlı güneş ışınları, stres, genetik, hareketsizlik, sıvı tüketmemek, paketli gıdalarla beslenmek, sigara ve alkol gibi başlıklar da kolajenin üretimini azaltan faktörler arasında sayılabilir. 

 

Kolajen İçeren Cilt Bakım Ürünü Önerileri

 

Cilt bakım ürünlerinin formülüne kolajen ekleyerek kullanıcısına sunuluyor. Ürünler düzenli uygulandığında ciltte gözle görülür bir oranda iyileşme gözlenebiliyor. Bu ürünler serum ya da krem şeklinde kullanılabiliyor.

 

Day2Day Collagen & Retinol Serum; 

Göz çevresi hariç tüm yüze uygulanır. Üzerine rutinde kullanılan cilt ürünleri uygulanabilir. Cildin genç görünmesini sağlayan bu formülle yüzünüzü daha genç ve parlak görebilir. 

 

          Vichy Liftactiv Collagen Bakım Kremi;

 

Tüm cilt tiplerine uygun yaşlanmaya ve güneş ışınlarına karşı geliştirilen üstün formüllü bu kremle cildinizi güçlendirebilirsiniz. Cildinizi makyaj ve kirden arındırdıktan sonra temiz yüzünüze uygulayabilirsiniz. 

 

Kolajeni cilt ürünleriyle birlikte alabileceğiniz gibi toz ve sıvı halde olan yenilebilir halde de alabilirsiniz. Cilt ürünlerini incelemek için adresine, tüketilebilir kollajen ürünleri için tıklayabilirsiniz.

Etiketler: kolajen, collagen, kolajen takviyesi, kolajen nedir
Mart 10, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Farmaucuz.com sizlere en iyi deneyimi sunabilmek için yasal düzenlemelere uygun çerezler kullanmaktadır.